MU Eindhoven 5 july 2014

Passportraits Performance travels to MU Eindhoven on 5 July from 12:00-18:00

Address: Emmasingel 20 Eindhoven 

information: http://www.mu.nl/nl/muenmeer/117/

Subject for conversation: feminine and masculine

Text for conversation Dutch version:

Yin en yang (☯) zijn Chinese begrippen die verwijzen naar twee tegengestelde principes of krachten waarvan alle aspecten van het leven en het universum doordrongen zijn. De Yin staat voor vrouwelijke eigenschapen en de Yang voor de mannelijke. De Yin eigenschapen zijn bijvoorbeeld: intuïtief, scheppend hartstochtelijk emotioneel of ontvankelijk zijn. De Yang staat voor analytisch, concurrerend, vastbesloten, logisch, zelfbewust en doelgericht.

Maar anders dan wij het in het West opvatten, ‘mannelijke’ en ‘vrouwelijke’ energieën betekent iets heel anders dan geslacht, stereotypen of genderspecifieke rollen – ze zijn in wezen twee kanten van dezelfde munt. Juist om een gezond gelukkig, gebalanceerd en productief mens te zijn, moet elke persoon, man of vrouw, een beetje van beide eigenschappen bezitten: het mannelijke en het vrouwelijke, de Yin en de Yang. Je kan het ook zo zien: eigenlijk zijn wij allemaal een beetje ‘tweeslachtig’…

Wat vind je van je zelf?

Kan je goed balanceren tussen deze twee kanten in je zelf, het vrouwelijk en het mannelijke?Heb je meer mannelijke of meer vrouwelijke eigenschappen? Welke karakteristieke eigenschappen bezit je die je als vrouwelijk beschouwd? En welke mannelijke eigenschapen heb je? In welke situaties komen ze meer naar voren? Ben je door de jaren heen veranderd, of ‘overgeschakeld’ van overheersende mannelijke trekken naar vrouwelijke karaktertrekken of andersom?

 

 

 

Reacties zijn gesloten.